Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ποτέ μη γαργαλάς ένα γορίλα

συγγραφέας: Ευγένιος Τριβιζάς
εικονογράφος: Σοφία Φόρτωμα


Ένα βιβλίο για μια σπουδαία συμβουλή: ΠΟΤΕ μη γαργαλάς ένα γορίλα.
Προσέξτε όμως, είναι σημαντική η συμβουλή και η εξήγησή της σοβαρή.

Ο Τριβιζάς είναι ένας από τους αγαπημένους μου Έλληνες παραμυθάδες. Οι ιστορίες του παιχνιδιάρικες και διαφορετικές, η ρήμα του αστείρευτη και πανέξυπνη... Το βιβλίο αυτό κάνει τον μεγάλο και το παιδί να ξεφύγουν από τις κοινοτοπίες της καθημερινής ζωής και να μπουν σε ένα μαγικό κόσμο όπου μπορείς να κάνεις καντάδα σε κουφή καμήλα και να φτιάξεις με ουρά κροκόδειλου πιπίλα. Το μόνο που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις είναι να γαργαλίσεις ένα γορίλα. Το ξέρω, είναι διασκεδαστικό και υπέροχο αυτό το γαργαλητό, αλλά η πράξη σου εγκυμονεί κινδύνους...
Από παιδαγωγική άποψη τα βιβλία του Τριβιζά είναι δύσκολα για το νηπιαγωγείο, γιατί η γλώσσα του απευθύνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και τα λογοπαίγνιά του δύσκολα γίνονται κατανοητά από παιδιά πέντε χρονών. Παρόλαυτα αυτό το βιβλίο μπορεί εύκολα να δοθεί και σε τόσο μικρή ηλικία, καθώς έχει λιγότερο δύσκολη γλώσσα, έχει την έμμετρη επανάληψη, που είναι ευχάριστη για τα παιδιά και κάτι το... διασκεδαστικά παράλογο !
Πάντοτε οι μαγικοί τόποι, οι ξεκαρδιστικοί χαρακτήρες και οι μοναδικές καταστάσεις που σκαρφίζεται ο Τριβιζάς σε ικανοποιούν και σε συντροφεύουν ακόμη και πολύ μετά αφού τελειώσεις το βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου