Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΤΕΡΜΑ Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!

συγγραφέας:Φιλίπ Ντιπασκέ (Philippe Dupasquier)
εικονογράφος: Ηρώ Τσαβαλά

Η οικογένεια Ντίξον μένει για λίγες μέρες χωρίς τηλεόραση. Ο κύριος και η κυρία Ντίξον έχουν τους λόγους τους να κάνουν αυτό το ενδιαφέρον πείραμα στο σπίτι τους: τα παιδιά δεν ξεκολλούν από την τηλεόραση. Τέρμα λοιπόν! Και αυτό ήταν, λίγες γκρίνιες και λίγα παράπονα, αλλά να, που τα παιδιά ξεθαρρεύουν και αρχίζουν να διαβάζουν τα βιβλία τους, να παίζουν επιτραπέζια και φανταστικά παιχνίδια με τα λούτρινα ζωάκια τους και άλλα πολλά. Μας είναι απαραίτητη λοιπόν η τηλεόραση?

Το βιβλίο αυτό δείχνει στα παιδιά (και στους μεγάλους) πως όχι, η τηλεόραση δεν μας είναι απαραίτητη. Το ενδιαφέρον σ' αυτή την ιστορία είναι πως, η τηλεόραση επιστρέφει στο σπιτι, αλλά τα παιδιά δεν την έχουν πια τόσο ανάγκη. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας δεν περνάει σε υπερβολικές καταστάσεις και σε διδακτισμό, αλλά δείχνει την πραγματικότητα. Και άλλωστε η επιρροή που έχει πάνω μας ένα μέσο της τεχνολογίας διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο που το χρησιμοποιούμε. Αυτό είναι σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά και η ιστορία αυτή είναι ένα καλό παράδειγμα.
Εξίσου καλή είναι και η εικονογράφηση του βιβλίου, όπου όλα είναι ζωγραφισμένα σε ένα ανοιχτόχρωμο καφέ χαρτί, με ελάχιστα χρώματα και λεπτομέρειες, ενώ τα πρόσωπα είναι έτσι φτιαγμένα, ώστε ξεκάθαρα, κατά την άποψή μου, ο καθένας να μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου