Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μπιχλιμπίδα

συγγραφέας: Ζακλίν Μπέθια-Καμπανάρη
εικονογράφηση: Μαρκ Γουαϊνστάιν

Η Μπιχλιμπίδα είναι μια νεαρή πριγκίπισσα που το ΜΟΝΟ που την ενδιαφέρει είναι τα... μπιχλιμπίδια. Της αρέσει να φοράει φανταχτερά φορέματα, βραχιολάκια, δαχτυλίδια και ένα σωρό διαφορετικά στολίδια. Ώσπου μια μέρα γνωρίζει τον Αλέξη! Μάταια εκείνος τη ρωτάει τα ενδιαφέροντα της, ενώ αυτή στα μαλλιά και στα ρούχα έχει μόνο τα μυαλά της! Έτσι και ο Αλέξης, χωρίς να μασάει λέξη, της λέει με αυθάδεια πως από εξυπνάδα είναι άδεια και στην κουβέντα θα ήταν βαρετή, ασυζητητί! Έτσι κι εκείνη, μια και δυο, θέλει στον Αλέξη (και στον εαυτό της) να αποδείξει τη γνώση πόσο μπορεί να αγαπήσει!

Η ιστορία είναι πολύ διασκεδαστική. Τα μικρά στιχάκια είναι εμποτισμένα με χιούμορ και φρεσκάδα, ενώ οι εικόνες, με καλύτερη αυτή  του εξωφύλλου, δένουν με το λόγο.
Το βιβλίο αφηγείται την ιστορία μιας διαφορετικής από τις συνηθισμένες πριγκίπισσας, που μπορεί στην αρχή τα λούσα να είναι η μοναδική της ασχολία, αλλά με αφορμή τον πρίγκιπα Αλέξη και τις ειλικρινείς του λέξεις, αφοσιώνεται στη γνώση και τη δημιουργία.
Το βιβλίο σπάει ένα πολύ συχνό στερεότυπο στα παραμύθια με πριγκίπισσες, αυτό της γυναίκας που γίνεται το κέντρο ενδιαφέροντος και ασχολίας μόνο λόγω της εξωτερικής της εμφάνισης. Εδώ η Μπιχλιμπίδα γίνεται παράδειγμα για ένα σωρό άλλες πριγκίπισσες που είναι κλεισμένες στα παλάτια τους, περιμένοντας τον πρίγκιπα, προσπαθώντας να διατηρήσουν όσο πιο τέλεια γίνεται τα μακριά μαλλιά τους, το κατάλευκο δέρμα τους και να παραμείνουν πανέμορφες και νέες ακόμα και όταν κοιμούνται για 1000 χρόνια. Η Μπιχλιμπίδα αρχίζει να ενδιαφέρεται για το διάβασμα, τη ζωγραφική και τους ανθρώπους γύρω της. Είναι μια γυναίκα που αποφασίζει να αλλάξει και να γίνει μια έξυπνη και δυναμική παρουσία. Επίσης εδώ βλέπουμε και ένα διαφορετικό πρίγκιπα, τον Αλέξη, που δεν τον ενδιαφέρει η ομορφιά της Μπιχλιμπίδας, αλλά όσα έχει (ή δεν έχει) μέσα στο κεφάλι της.
Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου